Batterij opslag

Is het verstandig?

Wij ontvangen veel vragen van consumenten of het financieel aantrekkelijk is om de zonnestroom op te slaan in een batterij in plaats van deze terug te leveren aan het net. Laten we eens een eenvoudig rekensommetje maken:

  • Kosten batterij inclusief randapparatuur: € 769* per kWh
  • Kosten stroom per kWh: € 0,21

*Uitgangspunt: de kosten voor een LG 6,5 kWh batterij inclusief extra kosten omvormer, randapparatuur en installatie bedraagt ongeveer € 5.000 incl. btw. Bij de aankoop van één batterij van 1 kWh zullen deze kosten veel hoger liggen

Als we in staat zouden zijn dagelijks 1 kWh op te slaan in de batterij dan zouden we jaarlijks 365 kWh stroom kunnen uitsparen (365 x € 0,21 = € 76,65)

  • Bij een levensduur van de batterij van 20 jaar is dat dus 20 x € 77 = € 1.534
  • Bij een levensduur van de batterij van 10 jaar is dat dus 10 x € 77 = €    767

Het gaat hier om een eenvoudig rekenvoorbeeld om u een indruk te geven van de prijs van een batterij in verhouding tot de elektriciteitsprijs. In deze berekening hebben we geen rekening gehouden met de salderingsregeling waardoor het minder interessant kan worden om een batterij aan te schaffen. Ook hebben we geen rekening gehouden met optredende verliezen etc.

Conclusie

Het kan dus interessant zijn om de zonnestroom niet terug te leveren aan het net, maar deze voor later gebruik (’s avonds) te bewaren, zeker als u uitgaat van de verwachte levensduur van de batterij van 20 jaar. We hebben ook een berekening van 10 jaar toegevoegd omdat dit de termijn van de fabrieksgarantie is.

  • Wekt u maar weinig stroom op en gebruikt u overdag veel stroom, dan zal een batterij zichzelf niet snel terugverdienen.
  • Wekt u veel stroom op en gebruikt u overdag maar weinig stroom, dan kan het voor u interessant zijn om een batterij te overwegen.

Koop uitstellen i.v.m. salderingsregeling

Door de afbouw van de salderingsregeling kan het nu nog onrendabel zijn om nu al een systeem met een batterij te kopen, terwijl dit in bijvoorbeeld 2028 (als de salderingsregeling is afgebouwd naar 48%) wel interessant wordt. Als u nu een zonnestroom systeem wilt kopen, dan moet u zichzelf de vraag stellen of het nu aankopen van een batterij verstandiger is dan er een op termijn kopen. Op dit moment betaalt u voor een systeem met batterij ongeveer € 1.500 minder dan als u een retrofit oplossing koopt. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de prijzen in de toekomst verder zullen dalen en dat een retrofit oplossing juist voordeliger wordt. Niemand kan in de toekomst kijken, de beslissing is aan u.