Lijst met fabrikanten van Tier 1-zonnepanelen
Tier 1-fabrikanten zijn bedrijven gerangschikt op basis van de jaarlijkse productiecapaciteit van modules (MW/jaar (1.000.000 W)) volgens de Bloomberg New Energy Finance PV Market Outlook.
Elk van de merken in deze lijst is door Bloomberg bestempeld als ‘bankabel’, wat betekent dat ze hun eigen volledig geautomatiseerde fabrieken hebben en dat hun producten zijn gebruikt in grootschalige projecten van ten minste 1,5 MW.
De bedrijven mogen niet failliet gaan of andere ernstige financiële problemen hebben. De exacte definitie van Bloomberg is: “Tier 1-modulefabrikanten zijn private label-fabrikanten en zelf geproduceerde producten voor zes verschillende projecten die de afgelopen twee jaar zijn gefinancierd door zes verschillende (niet-ontwikkelings) banken.”
Deze projecten moeten aan de volgende criteria voldoen: Groter dan 1,5 MW; De locatie, capaciteit, ontwikkelaar, bank en modulefabrikant moeten publiekelijk bekend zijn;
Elk merk met financiële problemen zoals faillissement, insolventiebescherming of grote wanbetaling van obligaties wordt van de Tier 1-lijst verwijderd.
Bloomberg heeft geen Tier 2- of Tier 3-lijst vrijgegeven. Wat betekent primaire vermelding voor u? Zoals elke lijst, vereisen lijsten van niveau één soms discussie. De vermeldingen op de lijst vermelden niet de kwaliteit van de zonnepanelen.
Hoewel dit strikt waar is, is deze verklaring natuurlijk onjuist. Om in aanmerking te komen voor de Tier-1 notering komen alleen grote zonneparken van minimaal 1,5 MW (circa 5.000 panelen) in aanmerking. Ontwikkelaars van zulke grote parken richten zich op drie belangrijke factoren:
Prijs: Alleen grote fabrikanten met volledig geautomatiseerde processen kunnen kwaliteitsproducten tegen lage prijzen produceren. Laat dit geautomatiseerde proces een van de standaarden van Bloomberg zijn.
Kwaliteit: Een projectontwikkelaar van een park van deze omvang zou niet blind vertrouwen op de blauwe ogen van een verkoper of de woorden in een verkoopbrochure, maar grondig productonderzoek doen alvorens honderdduizenden panelen te (laten) kopen.
Duurzaamheid: Het slagen of mislukken van een groot project duurt lang. Elk extra productiejaar is pure winst zonder vervanging of reparatie. Daarom doen we grondig onderzoek om te bepalen of de door de fabrikant gebruikte materialen en productieprocessen voldoen aan strenge eisen en of de in het verleden geproduceerde en geleverde panelen een goede staat van dienst hebben.
Chinese fabrikant
Verrassend genoeg wordt de nummer één positie gedomineerd door Chinese fabrikanten. En met een goede reden. Sinds de vorige eeuw produceren veel Chinese fabrikanten op grote schaal zonnepanelen en hebben dit zeer goed en efficiënt gedaan. Ook residentiële projecten lijken steeds vaker te kiezen voor Chinese panelen (+90%).
Ze zijn net zo mooi, over het algemeen van betere kwaliteit en een stuk goedkoper dan panelen van andere nationale fabrikanten. Daarom wordt niet alleen de Tier 1-lijst gedomineerd door Chinese leveranciers, maar wordt ook de ranglijst van de best verkopende merken in Europa al vele jaren gedomineerd door Chinese merken.
Kwaliteit en garantie
Het valt op dat verkopers van zonnepanelen die niet van een Tier-1 fabrikant zijn vaak afgeven op de kwaliteit en aangeven dat zo’n ranking op de Tier-1 lijst niets zegt. Ook zou de klant de garantie zelf in China moeten gaan ‘halen’.
Natuurlijk is het vervelend voor een verkoper van een product dat de fabrikant niet op deze lijst staat, het is een immers een machtig marketing instrument als een fabrikant wel aan de eisen voldoet en ook nog eens heel hoog staat. Er is echter een reden waarom de lijst niet wordt gehaald. Het product is namelijk niet interessant voor grote investeerders omdat het simpelweg niet aan de gestelde eisen voldoet.
Daarnaast hebben alle panelen die in Nederland verkocht worden door een fabrikant uit de Tier 1 lijst een eigen service netwerk binnen Nederland. Dat is weer het voordeel van zo’n grote fabrikant, zij beschikken over de middelen om zo’n service netwerk op te zetten. Overigens is de uitval van zonnepanelen minder dan 1 op de 1.000 en soms minder dan 1 op de 10.000. De kans dat u garantie moet claimen is dus erg klein omdat (vooral Chinese) zonnepanelen tegenwoordig zo duurzaam en betrouwbaar zijn.