BTW-teruggave

BTW terugvragen

Als u zonnepanelen koopt dan kunt u een deel van die kosten terugkrijgen. Het gaat dan om het btw-bedrag op de aanschaf en de installatie van de panelen. Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe dat werkt. Houd er rekening mee dat alle stappen samen een doorlooptijd hebben van een aantal weken.

Waarom moet ik me aanmelden als ondernemer?

U bent ook ondernemer, omdat uw zonnepanelen stroom voor u opwekken. Een deel van die stroom gebruikt u niet. Die stroom levert u terug aan de energiemaatschappij. Daarvoor krijgt u dan een vergoeding. En daarmee bent u ondernemer voor de btw. Alleen ondernemers kunnen de btw terugkrijgen.

U dient te voldoen aan deze voorwaarden

  • Uw zonnepanelen zijn zogenaamde opdek zonnepanelen (niet in het dak aangebracht)
  • U bent geen ondernemer en u wilt de eerste 3 jaar geen ondernemer worden
  • Uw naam moet op de rekening van de energieleverancier staan
  • Uw naam moet op de factuur van de leverancier van de zonnepanelen staan
  • U wilt niet binnen 3 jaar de btw van de aankoop van nieuwe zonnepanelen terugvragen
  • U vraagt minder dan € 2.500 aan btw terug

Wat is er nieuw in 2020?

Om btw terug te vragen neemt u deel aan de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). Dit heeft als voordeel dat u na de aanvraag tot teruggave geen verder administratieve verplichtingen heeft. Uw deelname aan de KOR gaat in op 1 januari van het jaar dat volgt op het jaar van de aanschaf van de zonnepanelen. Dus koopt u in 2020 zonnepanelen dan gaat uw deelname in op 1 januari 2021. U hoeft niet te wachten met btw terug te vragen tot 2021. U kunt dus al in 2020 de btw terugvragen.

U doet mee aan de KOR voor een periode van minimaal 3 jaar. U kunt uw deelname dus niet tussentijds beëindigen omdat u bijvoorbeeld een grote investering wil doen zoals nieuwe zonnepanelen. Ook eventuele nieuwe ondernemersactiviteiten die u start binnen die 3 jaar vallen onder de KOR. Uw deelname eindigt alleen als uw omzet boven de € 20.000 komt.

U dient 3 stappen te doorlopen, in deze volgorde:

  1. U vult het formulier “Opgaaf zonnepaneelhouders” in en stuurt dat per post op
  2. U geeft uw IBAN nummer door voor de uitbetaling van de btw
  3. U doet btw aangifte

Ingewikkeld?

Klinkt het ingewikkeld? Dat is eigenlijk ook best. Er zijn wat valkuilen en als er eenmaal iets misgaat wil de Belastingdienst vaak niet meewerken. 

Compleet ontzorgt

Speciaal voor onze klanten hebben we een samenwerking met NBA-Zonnepanelen. Dit is een fiscalist die gespecialiseerd is in het terugvragen van de BTW voor eigenaren van zonnepanelen. Via ons eigen portaal dient u de aanvraag online in. Daarna nemen deze fiscalisten de hele procedure van u over, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken. Deze service is voor klanten van Zonne-Expert geheel kosteloos.