DC oversizing

DC oversizing

Wat is het?

Hiermee bedoelen we dat de zonnepanelen op hun maximale capaciteit meer stroom kunnen leveren dan de omvormer kan verwerken.

Waarom wordt dit gedaan?

In gebieden waar de zon onregelmatig schijnt, zoals in Nederland, zullen de zonnepanelen zelden hun maximale vermogen leveren. Vaak is dat alleen een paar uur op een zonnige koude dag. Zonnepanelen kunnen dan zelfs meer vermogen leveren dan de fabrikant opgeeft. Vooral als het flink vriest en er geen enkele bewolking is.

Het zou onverstandig zijn om de omvormer te kiezen op basis van die paar dagen in het jaar. Waarom? Omdat een te grote omvormer ook grote nadelen (kan) hebben.

  1. Een grote omvormer is duurder
  2. Een grote omvormer belast uw groepenkast meer en kan een zwaardere aansluiting vereisen.
  3. Een grote omvormer start in de ochtend vaak later op en schakelt in de avond eerder uit.

Vooral dat laatste punt mag u niet onderschatten omdat dit 365 dagen per jaar plaatsvindt.

Clipping

Clipping is het aftoppen van het vermogen dat aan de omvormer geleverd wordt. De reden is dat de omvormer al het vermogen niet kan leveren.

De afbeelding hierboven toont twee verschillende omvormers met exact hetzelfde zonnepanelen systeem. De Oranje curve is de zware omvormer die het volledige vermogen op de piek van de dag makkelijk aankan. De Blauwe curve is een omvormer die is ondergedimensioneerd en kan op de piek van de dag het vermogen niet verwerken. Dat noemen we clipping of aftoppen.

Wat echter ook opvalt is dat aan het begin én aan het eind van de dag de Blauwe curve iets meer produceert. Dit komt omdat de kleinere omvormer iets minder spanning (lees licht) nodig heeft om op te starten en ’s avonds ook later uitschakelt.

Nu wordt dit in deze grafische voorstelling wat overdreven, maar in de praktijk zal de Blauwe curve 365 dagen per jaar in de ochtend en de avond iets meer genereren. Dat kan op jaarbasis een verschil van zo’n 2-4% geven.

Hoe vaak mag clipping voorkomen?

Als het vermogen van de omvormer juist wordt gekozen, dan zal clipping in de herfst en lente een paar keer voorkomen. Bij strenge winters met temperaturen rond en onder het vriespunt mogelijk zelfs elke zonnige dag. In de zomer is het normaal dat clipping op ongeveer 20 zonnige dagen voorkomt. 

Topt de omvormer meer af, dan is er waarschijnlijk een verkeerde keuze gemaakt en is de omvormer iets te licht. Voor de omvormer is dat overigens geen probleem. De meeste fabrikanten geven juist aan dat zij prefereren dat de capaciteit van een omvormer optimaal wordt benut en promoten overdimensionering, soms tot wel 50%.