Groepenkast updaten

Enkel fase naar drie fase

Als je jaarlijkse elektriciteitsverbruik hoog is, wil je dit zo goed mogelijk compenseren met een zonne-energiesysteem dat alle elektriciteit kan opwekken. Het aantal zonnepanelen dat kan worden aangesloten op een Enkel fase(1×25 ampère)  meterkast is echter beperkt. Als je een groter systeem nodig hebt, moet je de aansluiting upgraden naar drie fasen. (3×25 ampère)

Aanvraag bij de netwerkbeheerder

Je moet de verzwaring zelf aanvragen bij de netwerkbeheerder. De netbeheerder brengt voor deze uitbreiding een eenmalige vergoeding in rekening. Afhankelijk van de netbeheerder ligt dit bedrag meestal tussen 300 en 400 EUR. De jaarlijkse kosten voor 1x25A, 1x35A, 1x40A en 3x25A aansluitingen zijn hetzelfde. Je hoeft dus niet meer te betalen.

Alleen online aanvragen zijn mogelijk:  https://www.mijnaansluiting.nl.  

Het is niet altijd nodig om de groepenkast te vervangen

Het is niet altijd nodig om de hele groepenkast te vervangen. Meestal is het voldoende om een vierpolige hoofdverdeler te installeren. De bedrading van de groepenkast wordt dan zo gelegd dat er een groep RCD’s op wordt aangesloten, één op elke fase. Dit zorgt ervoor dat de belasting van de groepenkast gelijkmatig wordt verdeeld. Opmerking: De hoofdverdeler moet worden vervangen voordat de netwerkbeheerder de upgrade kan uitvoeren. De installatie van een nieuwe hoofdverdeler kost EUR 125 (exclusief btw) inclusief de verdeler. Voor elke extra aardlekschakelaar wordt EUR 75 (excl. btw) in rekening gebracht. 

Nieuwe driefase groepenkast

Als je toekomstbestendig wilt zijn voor elektrische fornuizen, laadstations, airconditioners, warmtepompen en meer, kun je je volledige groepenkast vervangen. Een goedgekeurde, grote nieuwe groepenkast met drie lekschakelaars, beltrafo, kookgroep en tien extra groepen kan worden geïnstalleerd vanaf € 750 (excl. btw) inclusief installatie. Dit tarief geldt alleen op de installatie dag van het zonnestroom systeem.