Salderen

Salderingsregeling

Voor huishoudens en MKB met een aansluiting niet zwaarder dan 3x80A geldt de wettelijke salderingsregeling. In het kort ontvangt u dezelfde kWh prijs voor teruggeleverde stroom als wat u voor geleverde stroom betaald. Deze regeling geldt tot aan het eigen verbruik. Voor de terug geleverde stroom boven het eigen verbruik geldt deze regeling niet.

 

Afbouw salderingsregeling vanaf 2023

Vanaf 2023 wordt de salderingsregeling jaarlijks met 9% afgebouwd tot 2031. Vanaf 2031 komt de salderingsregeling te vervallen. Wel is geregeld dat door de energieleverancier een redelijke vergoeding van minimaal 80% van het leveringstarief moet worden betaald.

 

Nadelige consequenties afbouw salderingsregeling

 

  • Aansluiting 1-fase, omvormer 1-fase: geen consequenties
  • Aansluiting 3-fase, omvormer 3-fase: geen consequenties
  • Aansluiting 3-fase, omvormer 1-fase: wel consequenties

Bij de laatste variant kan er dure stroom direct van het net worden gebruikt, terwijl er volop zonnestroom geproduceerd wordt en deze tegen het lage tarief wordt teruggeleverd. Als de omvormer op bijvoorbeeld fase-1 is aangesloten en er op dat moment alleen op fase-2 stroom wordt verbruikt, dan wordt teruggeleverd tegen het lage tarief terwijl de verbruikte stroom duur wordt ingekocht tegen het hoge tarief.

Een goede oplossing is de groepen zo opnieuw in te delen dat de stroomverbruikers die overdag aan staan op dezelfde groep worden aangesloten als de omvormer. Lukt dat niet, dan kan het wellicht op termijn verstandig zijn om de te veel gebruikte stroom niet terug te leveren, maar op te slaan in een batterij. De beste oplossing is de omvormer op alle drie de fasen aan te sluiten. Helaas zijn er (nog) geen 3-fase omvormers leverbaar voor kleine installaties tot 12-14 panelen omdat deze omvormers meestal beginnen bij 4.000 Watt.