Tier-1 lijst zonnepanelenfabrikanten
Tier 1-fabrikanten zijn de bedrijven die door Bloomberg New Energy Finance PV Market Outlook worden gesorteerd op hun jaarlijkse productiecapaciteit van modules in MW/jaar (1.000.000 Watt).
De verschillende merken in deze lijst worden door Bloomberg gemarkeerd als ‘bankabel’, wat betekent dat ze hun eigen volledig geautomatiseerde fabrieken hebben en dat hun producten werden gebruikt in grote projecten van minimaal 1,5MW. Deze bedrijven mogen zich niet in een insolventieproces bevinden en mogen ook geen andere ernstige financiële problemen hebben.
De exacte definitie van Bloomberg luidt:
“Fabrikanten van Tier 1-modules zijn fabrikanten van eigen merken en producten van eigen fabricage voor zes verschillende projecten, die de afgelopen twee jaar door zes verschillende (niet-ontwikkelings) banken zijn gefinancierd.”
Deze projecten moeten voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Groter dan 1,5 MW zijn;
- Locatie, capaciteit, ontwikkelaar, bank, en module maker moet in het publieke domein bekend zijn;
- Elk merk met financiële problemen zoals faillissement, bescherming bij insolventie of grote wanbetalingen op obligaties wordt verwijderd uit de Tier 1 lijst.
Bloomberg publiceert geen lijst van Tier 2 of 3.
Wat kan de Tier-1 lijst voor u betekenen?
Net zoals elke lijst staat ook de Tier-1 lijst soms ter discussie. De vermelding op de lijst zou niets zeggen over de kwaliteit van een zonnepaneel.
Hoewel dit strikt genomen juist is, klopt de stelling natuurlijk niet. Om in aanmerking te komen voor de Tier-1 lijst wordt alleen gekeken naar grote zonneparken van minimaal 1,5MW (circa 5.000 panelen). Een ontwikkelaar van zulke grote parken is voornamelijk in de volgende drie belangrijke factoren geïnteresseerd:
Prijs:
Alleen grote fabrikanten met een volledig geautomatiseerd proces kunnen goede kwaliteit tegen een lage prijs produceren. Laat dit automatiseringsproces nu net één van de criteria van Bloomberg zijn.
Kwaliteit:
Een projectontwikkelaar van zo’n groot park vaart niet blind niet op de blauwe ogen van een verkoper of op teksten uit verkoopbrochures, maar doet (of laat dit doen) een gedegen productonderzoek voordat er enkele honderdduizenden panelen worden gekocht.
Duurzaamheid:
Een groot project staat of valt met een lange looptijd. Elk extra jaar dat zonder vervanging of reparatie kan worden geproduceerd is pure winst. Er wordt dus een gedegen onderzoek gedaan of de materialen en het productieproces dat de fabrikant heeft gebruikt wel aan strikte eisen voldoet en of de panelen die in het verleden zijn geproduceerd en geleverd een track record hebben verdiend.
Als een fabrikant over al deze knowhow en de productiemiddelen beschikt lijkt het niet waarschijnlijk dat deze fabrikant er een tweede inferieure productielijn naast bouwt. De zonnepanelen voor de consumentenmarkt zullen daarom van dezelfde hoogwaardige productielijn afkomen als de zonnepanelen voor een groot zonnepark.
Chinese fabrikanten
Het valt op dat in de top van de Tier 1 lijst vooral Chinese fabrikanten staan. Daar is een goede reden voor. Veel Chinese fabrikanten produceren namelijk al sinds de vorige eeuw op grote schaal zonnepanelen en zijn daar extreem goed en efficiënt in geworden.
Het lijkt erop dat ook bij residentiele projecten steeds meer gekozen wordt voor Chinese panelen (+90%). Ze zijn net zo mooi, vaak beter van kwaliteit en toch een stuk goedkoper dan panelen van een fabrikant uit een ander land. Daarom wordt niet alleen de Tier 1 lijst aangevoerd door Chinese aanbieders, maar worden de ranglijsten van meest verkochte merken ook in Europa al jaren gedomineerd door Chinese merken.
Kwaliteit en garantie
Het valt op dat verkopers van zonnepanelen die niet van een Tier-1 fabrikant zijn vaak afgeven op de kwaliteit en aangeven dat zo’n ranking op de Tier-1 lijst niets zegt. Ook zou de klant de garantie zelf in China moeten gaan ‘halen’.
Natuurlijk is het vervelend voor een verkoper van een product dat de fabrikant niet op deze lijst staat, het is een immers een machtig marketing instrument als een fabrikant wel aan de eisen voldoet en ook nog eens heel hoog staat. Er is echter een reden waarom de lijst niet wordt gehaald. Het product is namelijk niet interessant voor grote investeerders omdat het simpelweg niet aan de gestelde eisen voldoet.
Daarnaast hebben alle panelen die in Nederland verkocht worden door een fabrikant uit de Tier 1 lijst een eigen service netwerk binnen Nederland. Dat is weer het voordeel van zo’n grote fabrikant, zij beschikken over de middelen om zo’n service netwerk op te zetten. Overigens is de uitval van zonnepanelen minder dan 1 op de 1.000 en soms minder dan 1 op de 10.000. De kans dat u garantie moet claimen is dus erg klein omdat (vooral Chinese) zonnepanelen tegenwoordig zo duurzaam en betrouwbaar zijn.
Hieronder de meest recente kwartaallijsten die Bloomberg heeft gepubliceerd.