Zonnepanelen

Welk zonnepaneel is geschikt voor uw woning?

Hoe maak ik de juiste keuze?

Laten we beginnen met een statement: 

“Er bestaan geen slechte zonnepanelen meer!”

Alle zonnepanelen die in Nederland via de officiële distributeurs van Tier-1 zonnepanelen fabrikanten worden aangeboden zijn van zeer hoge kwaliteit met uitstekende garanties. Dat geldt natuurlijk niet voor panelen die niet via de officiële distributeurs worden geleverd.

Omdat alle panelen tegenwoordig zo goed zijn (uitval 1 promille of lager) loopt u weinig risico dat een paneel geen 20-30 jaar produceert. U kunt zich dus concentreren op een aantal kernvragen…

Full Black en klein of groot?

Ligt uw dak in het zicht, dan kunt u kiezen voor een full black paneel. Deze panelen hebben een zwarte rand en een zwarte achterplaat (backsheet) zodat er geen witte lijnen zichtbaar zijn. De panelen komen in verschillende maten. De grootste panelen leveren het hoogste vermogen (Wp), maar passen niet altijd op uw dak. Als uw dak te smal is,  moet u soms kiezen uit 3 kleinere panelen naast elkaar i.p.v. 2 grotere.

Heeft u echter een hoog gelegen plat dak, dan is juist een groter paneel (niet full black) een betere optie. De installatiekosten zijn dan lager waardoor u de investering sneller terugverdient.

Garantie 12 jaar of 20-30 jaar?

Standaard komen alle zonnepanelen met een fabrieksgarantie van 12 jaar. Daarnaast garanderen de fabrikanten minimaal 90% opbrengst na 10 jaar en 80% na 25 jaar.

Er zijn fabrikanten die een langere garantie geven. Wat is nu de juiste keuze? Een veel verkocht merk is AEG, die op de ‘normale’ zonnepanelen al een fabrieksgarantie geeft van 20 jaar. Het zijn uitstekende en erg mooi afgewerkte panelen, maar ze zijn vooral duurder dan de best verkochte (Chinese) zonnepanelen. Zijn ze beter? Nee. Geven ze hoger rendement op de korte of langere termijn? Nee. Is het een goede koop? Ja! Als u zich beter voelt bij een langere garantie. Nodig is het niet.

Als een fabrikant een langere garantie geeft omdat deze een speciale techniek toepast die ook een hoger rendement geeft, dan is het de moeite waard om het extra rendement en de extra garantie af te zetten tegen de hoger prijs.

GLAS/GLAS zonnepanelen

Bij deze techniek wordt aan de achterzijde van het paneel geen folie backsheet toegepast, maar er wordt een tweede glasplaat gemonteerd. De degradatie van het paneel zal langzamer verlopen omdat glas beter bestand is tegen invloeden dan folie. Het rendement op langere termijn zal dus hoger zijn dan van ‘gewone’ zonnepanelen.

Goed/Beter

Longi Solar

Chinese topkwaliteit

Voordelen

Garanties

12 jaar

25 jaar

Goed

Jinko Solar

Chinese topkwaliteit

Voordelen

Garanties

12 jaar

25 jaar

Goed

Trina Solar

Chinese topkwaliteit

Voordelen

Garanties

12 jaar

25 jaar

Goed

Suntech

Chinese topkwaliteit

Voordelen

Garanties

12 jaar

25 jaar

Goed/Beter

AEG

Duitse kwaliteit

Voordelen

Garanties

20-30 jaar

25-30 jaar

Beter

Canadian Solar

Topkwaliteit met hoge garanties

Voordelen

Garanties

12-25 jaar

25 jaar

Best

REC

Noors merk

Voordelen

Garanties

25 jaar

25 jaar